E real, oare, ce vedem?


Vederea este unul din simțurile cele mai importante cu ajutorul căreia înțelegem realitatea și lumea în care trăim. Vederea este cea care ne configurează cel mai mult viziunea proprie asupra realității, de aceea, ea are cel mai important rol în înțelegerea lumii și a vieții noastre exterioare.
Dar, pe cât de mult ne poate ajuta să înțelegem lumea în care trăim, tot atât de mult ne poate și deturna în a construi o falsă realitate, atunci când inima noastră nu este purificată, adecvată realității spirituale, iar rațiunea nu domină totul.
Bazându-ne exclusiv pe ceea ce vedem fără a avea criterii solide de apreciere și de interpretare, valori fundamentale prin care să apreciem ceea ce vedem, putem ușor cădea pradă tentațiilor de tot felul. Fie să exagerăm, fie să minimalizăm, ori în orice caz să denaturăm realitatea și astfel să nu o putem aprecia la justa ei valoare și să ne comportăm în funcție de ceea ce credem că am înțeles.
Aceasta ne arată că dincolo de vederea fizică, vederea spirituală este cea care trebuie să domine totul, relația noastră cu Absolutul, astfel încât vederea fizică trebuie să fie numai o prelungire a celei spirituale, care să ne susțină înțelegerea autentică a vieții și a lumii.
Cu o astfel de problemă se confrunta, acum aproape două milenii, un orb ce dorea de multă vreme să-și vindece orbirea, așteptând la scăldătoarea Betezda clipa prielnică, pe cineva care să-l iubească atât de mult încât să-l ajute să ajungă în apă primul pentru a se vindeca. Să-l arunce în apa vindecării. De 38 de ani nu găsise! Un om care să-l iubească într-atât încât să-l salveze!
Și te întrebi, ce e mai tragic, faptul că nu vezi, ori faptul că neiubirea e atât de des întâlnită? Când ești iubit ți se deschide lumea, își vindeci neputințele ce-ți țin mintea prizonieră diferitelor neputințe și ți se deschide calea mântuirii.
În cazul orbului celebru de la Betezda, rezolvarea a fost dumnezeiască. Iisus Hristos, Dumnezeu adevărat și Om adevărat a fost Cel ce l-a vindecat de neiubire și i-a oferit cel mai frumos exemplu de iubire. I-a redat posibilitatea de a vedea lumea fizic și mai mult de a vedea iubirea aceea care vindecă și mântuie! I-a dezlegat nevederea fizică, dar și pe cea spirituală. Pentru că, așa este, avem nevoie de vederea fizică, dar și mai mult de cea spirituală. Ori, astăzi, vederea spirituală este întunecată de nestăvilita poftă de dominație, de lăcomie, de răutate, de neiubire, de tot ceea ce vedem în jurul nostru. Ideologiile morții care fac ravagii în lume, care nu doar că bagatelizează viața, dar o și prigonesc, atunci când promovează distrugerea, uciderea copiilor nenăscuți, limitarea libertății umane, evacuarea celor spirituale exclusiv în spațiul privat sau plăcerea teribilă de a ucide, cu orice preț
La acestea se mai pot adăuga și consumismul sau idolatrizarea materiei, idolatrizarea mijloacelor tehnice în defavoarea omului, în carne și oase, ori supremul păcat - neiubirea aproapelui și a lui Dumnezeu!
Teribilă boală nevederea, fabuloasă vindecare redobândirea ei, dar între cele două se află credința noastră și iubirea Lui. Aceasta din urmă este în mod cert și nu greșește niciodată!
Cu încredere în El și cu gândul neîncetat la iubirea Lui!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!