O viață ca o scară, o scară ca o viață!

Scurtă sau lungă, grea sau ușoară, viața noastră este cel mai frumos dar posibil pe care Dumnezeu ni l-a dat. Este unica posibilitate prin care trăim existența și ne bucurăm că suntem, iar chemarea la viață este semnul bunăvoinței speciale a lui Dumnezeu. Din acest motiv, orice ființă umană are o valoare incalculabilă, căci dacă am compara-o cu ceva ar trebui să punem fărâma aceea cerească ce nu are preț.
Istoria vieții noastre cuprinde veniri și plecări, reîntoarceri, urcări și coborâri, adică treceri. Iar motivul scării este cheia prin care putem să înțelegem cât mai bine complexitatea vieții noastre.
Suntem destinați urcușului, deși de multe ori cădem. Suntem făcuți pentru cer, deși ne alipim prea mult de pământ. Suntem ființe de lumină, dar ne ascundem în pofte, păcate, patimi sau vicii. Suntem destinați să fim scară unii pentru alții, deși uneori devenim ziduri sau închisori, capcane sau piatră de poticnire. Suntem destinați urcușului neîncetat, părăsirii a orice ne reține sau ne împiedică.
Mai întâi, prin Întruparea Sa, Dumnezeu este Scara prin excelență prin care urcăm la cer. Prin coborârea Lui, urcăm spre El. Apoi, Maica Domnului și Sfinții sunt scări spre cer și, nu în ultimul rând, fiecare dintre noi, unii pentru alții suntem scări spre înaltul cerului, spre Dumnezeu. Sau așa ar trebui să fim! Că nu suntem, ori nu suntem mereu sau suntem prea puțin reprezintă un motiv în plus de meditație, care să ne facă să ne schimbăm, să vedem ceea ce trebuie într-adevăr să fim. Ajutor pentru toți cei de lângă noi pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu, pentru a urca spre cerul duhovnicesc, scară fără opreliște spre bine și frumos, mijloc de împlinire a vocației umane și, mai mult, scară pentru îngeri, pod peste genune, prin care cerul să se coboare prin noi la cei de lângă. O scară pe care să urcăm părăsind mereu întunericul și păcatul, viciile și patimile, o scară prin care aproapele nostru merge împreună cu noi spre Domnul, dar și o scară prin care El și lumea cerească coboară la noi.
O viață ca o scară, o scară ca o viață! Aceasta este cheia înțelegerii poveștii noastre, a rostului nostru și al aproapelui. Totul într-o scară! Totul ca-ntr-un vis și aș vrea să cred că mai mult de mâine, cât mai mulți ne vom fi înțeles rostul și conștienți vom face totul pentru a fi scări spre cer, căi de lumină, drum al lui Dumnezeu și al îngerilor Săi!
Avem nevoie și noi și cei de lângă noi și de comunitatea noastră.
Cu o scară schimbi o viață, o lume și o istorie. Scara de poveste! Să fim scări, să fim povești!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!