Între gloria slujirii și smerenia demnității! 13 ani de la acordarea titlurilor de Mitropolit și Exarh patriarhal Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Nifon

Istoria este suma poveștilor noastre, ale celor ce mergem pe calea ce duce de la ceea ce suntem la ceea ce trebuie să fim. Poveștile frumoase sunt într-adevăr cele scrise cu degetul lui Dumnezeu, cele care răspândesc frumusețea strălucitoare a luminii celei neapuse și care dăltuiesc în carnea istoriei amprenta admirabilă a spiritului. O astfel de poveste se scrie la Târgovişte, în mod cert cu mâna lui Dumnezeu, gravând întru nemurire efervescența unei inimi ce bate în ritmul muzicii înveșnicirii, prin strădania Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.
Acestă poveste are în ea ceva din măreția glorioșilor voievozi munteni care au biruit potrivniciile veacurilor lor și ne oferă până astăzi pilde de curaj și de eroism, apoi raze ale sacralității captivante și încărcate de mister ale marilor noștri sfinți, printre care pilda Sf.Ier.Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, este cea mai edificatoare, și, nu în ultimul rând, înțelepciunea și erudiția Ierarhilor care au păstorit aici, în vechea capitală a Țării Românești.
Sinteză a spiritului voievodal și vlădicesc muntean, slujirea arhierească a Mitropolitului Nifon uimește prin amplitudinea, intensitatea și profunzimea sa spirituală, fiindcă reușește să exceleze în aprofundarea culturală,  aducând în prim planul contemporaneității gloria primului centru tipografic românesc, prin tipărirea de "multe și de folos volume", așa după cum spunea Preafericitul Părinte DANIEL, Patriarhul României, acum 13 ani, când, în urma votului unanim al Sfântului Sinod, i-a acordat titlul de Mitropolit ad personam și pe cel de Exarh patriarhal pentru relațiile Patriarhiei Române cu intituțiile europene și cu organizațiile creștine internaționale, Ierarhului nostru.
În toți acești ani, Mitropolitul nostru a scos din sipetul istoriei și al neuitării volume dedicate voievozilor noștri, de la Mircea cel Bătrân și Vlad Țepeș, până la Mihai Viteazul, Sf. Voievod Neagoe Basarab sau Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Ori, de la Sf. Ier. Martir Antim Ivireanu, Diaconul Coresi și Dimitrie Liubavici până la reeditarea magnificei opere macariene.
Cu o extraordinară vigoare, Mitropolitul nostru reușește să promoveze neînserata, dar seducătoarea și mirifica lumină a Ortodoxiei românești, de la Geneva la Porto Alegre, Busan sau Ierusalim, până la Moscova, Bruxelles, Chicago sau Montreal. Cu o viziune deschisă, inclusivistă, românească, dar pe deplin europeană și globalizatoare creștină, Înaltpreasfinția Sa reușește să fie cu adevărat omul vremii sale, un misionar de anvergură paulină și un teolog cu certă și mare vocație academică. De altfel, în cei 13 ani de la primirea titlului de Mitropolit și de Exarh patriarhal,  Părintele Nifon a dat o anvergură europeană și mondial creștină orașului nostru - Municipiul Târgoviște, fiind cel mai important ambasador al spiritualității și culturii noastre din mediul eclezial.
Bun comunicator, elegant diplomat, pasionat promotor al valorilor creștine și românești, Mitropolitul Nifon este un exemplu de mediator, atât pe plan local, cât și pe plan național și ecumenic. Respectat, apreciat și căutat, reușește să fie unul dintre cei mai importanți Ierarhi ortodocși ai momentului, pe plan cultural, teologic și ecumenic, bineștiind să împletească noul cu vechiul, trecutul cu prezentul și mai ales să intuiască nevoile misionare ale viitorului.
La 10 iulie 2008 ne bucuram de vizita Patriarhului României la Târgoviște, de lansarea ediției jubiliare a Liturghierului lui Macarie, la jumătate de mileniu de la apariția sa, prima carte de pe teritoriul țării noastre și primul Liturghier ortodox din lume, deodată cu primirea demnității de Mitropolit de către Ierarhul nostru, iar astăzi acest eveniment reprezintă o ocazie de a-i mulțumi Înaltpreasfinției Sale pentru tot ceea ce face, scriind în bazaltul înveșnicirii noastre, cu litere de aur, gloria Ortodoxiei  de aici de la Târgoviște.
Desigur, sunt multe de spus, multe de evidențiat, dar și mult mai multe de apreciat, știute sau nu, dar le lăsăm admirației tăcute ale cunoscătorilor, urăndu-i Ierarhului nostru, din toată inima: Întru mulți, rodnici și fericiți ani, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon!

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!