ÎN TÂRGOVIȘTE EXISTĂ NUMAI O SINGURĂ CATEDRALĂ: MITROPOLIA!

ÎNTR-UN ORAȘ EXISTĂ, ÎNTOTDEAUNA, NUMAI O SINGURĂ CATEDRALĂ! 

Reper istoric și de civilizație, catedrala este simbolul cel mai important al unui oraș, biserica - mamă a unei Eparhii, fiind locașul, prin excelență, în care slujește ierarhul locului. De altfel, chiar cuvântul catedrală vine de la anticul cathedralis, care înseamnă tronul episcopului locului, ce se găsea în cea mai importantă biserică a orașului. În vechime, exista numai o singură catedrală într-o eparhie, dar, astăzi, se acceptă existența mai multora, dar numai una singură într-un oraș.

Catedralele sunt repere de artă, cultură și civilizație, concentrând spiritualitatea și efervescența credinței dintr-un anumit loc. De regulă, ele sunt renumite pentru fastul deosebit al ritualului liturgic, pentru fabuloasele obiecte de artă pe care le conțin, sau pentru raclele cu sfintele moaște ale unor sfinți.

În istorica Cetate de Scaun munteană, la Târgoviște, de asemenea, există o singură catedrală și anume Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană, cunoscută îndeobște sub numele de Mitropolia, care se află în centrul orașului, fiind înconjurată de Parcul Mitropoliei.
De aproximativ două decenii, în mod eronat, biserica Eroilor, sfânt locaș din partea de est a orașului, este cunoscută drept Catedrala Eroilor. Desigur, în mod greșit, căci așa cum am spus, într-un oraș nu poate exista decât o singură catedrală, iar, la Târgoviște, singura catedrală este ctitoria Sf. Voievod Neagoe Basarab dintre anii 1516-1520, cea aflată în centrul urbei noastre. Bineînțeles, cu numeroasele sale restaurări, intervenții și chiar pe alocuri nu tocmai potrivite, cum este cea a lui Lecomte du Nouy.

Catedrala orașului a fost martora pașilor Sf. Voievod Neagoe Basarab, a predicilor atâtor iluștri mitropoliți, cum a fost, de exemplu,  Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, iar în chiliile de lângă ea a existat chiar o celebră școală de slavonie. În schimb, biserica Eroilor a fost ridicată în perioada postdecembristă, find târnosită de către Mitropolitul Nifon, în anul 2003. Deci, este vorba despre o biserică foarte nouă, o biserică parohială și nu o catedrală.
De altfel, articolul de față tocmai această situație a dorit să o lămurească. Prin urmare, iubiți târgovișteni, când auziți de Catedrala din Târgoviște, sunt convins, veți ști despre ce este vorba, adică despre istorica și singura Catedrală, Mitropolia, ctitorie a Sf. Voievod Neagoe Basarab, de la a cărui trecere la cele veșnice, anul acesta, comemorăm jumătate de mileniu.

Pe de altă parte, fac un apel la administrația locală să schimbe numele stației de autobuz târgoviștene din Catedrala Eroilor în Biserica Eroilor, iar al străzii învecinate bisericii construite după Revoluție, din strada Catedralei în strada Bisericii Eroilor, așa cum, de altfel, se numește parohia târgovișteană în toate actele oficiale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!