Libertatea Presei, contributor important la crearea unei societăți democratice!

Una din puterile statelor moderne, simbol prin excelență al manifestării libertății de exprimare, presa este un garant al drepturilor și  libertăților umane. Rostul presei este acela de a informa, de a manifesta capacitatea de exprimare a omului, de a crea legături și punți de comunicare între oameni și de a sluji binele comun.
Din această perspectivă, presa este un contributor important la crearea unei societăți democratice și libere, iar pentru a-și realiza acest deziderat este absolut necesară respectarea codului de etică în domeniu, deoarece numai urmând principiile morale ale binelui, dreptății, adevărului și utilității publice, presa poate fi o putere autentică.
Prin intermediul presei, binele de știut intră în casele noastre, iar ceea ce se întâmplă în lume, cu bune și cu rele, devine cunoscut, pentru a urma ceea ce trebuie și a evita ceea ce nu este folositor.
Să ne gândim numai că datorită presei, regimurile dictatoriale comuniste din estul Europei s-au prăbușit ca într-un joc de domino, acum trei decenii, iar derapajele războaielor, abuzurile economice, politice și sociale devin cunoscute și sunt sancționate.
Presa contribuie la educația pentru valori și către o cultură democratică, de aceea ea are un rost foarte important și necesar, evident, vizibil de către toți.
Apoi, să nu uităm că cei ce încalcă legea și abuzează au o reținere numai atunci când se gândesc că pot fi desconspirați de presă. La fel, minciuna, înșelătoria, ipocrizia, falsitatea și ceea ce este rău și funcționează greșit, adesea este descoperit de către presă.
Este adevărat, se pot întâmpla și abuzuri și presa poate fi instrumentalizată ideologic, politic sau economic, de aceea respectarea codului de etică profesională este absolut necesară.
Ziua libertății presei pe care o celebrăm astăzi ne amintește și de nevoia a sprijini și înlesni activitatea de presă, amintindu-ne că în multe părți ale lumii ea nu este liberă, ci este subjugată de regimuri dictatoriale sau numai aparent democratice, că uneori ea este coruptă sau că alteori ziariștii sunt în imposibilitatea de a-și împlini menirea, din diferite motive.
Totuși, majoritatea ziariștilor sunt oameni cu posibilități materiale reduse și își îndeplinesc vocația cu multă responsabilitate, dedicație și jertfelnicie. Mulți dintre ei au murit ca reporteri de front, în războaie, iar alții înfruntă diferite amenințări, și limitări, inclusiv lipsuri și restricții pentru ca adevărul și libertatea de exprimare să se manifeste.
Pentru toți jurnaliștii, ziua de astăzi este una de sărbătoare, de rememorare a importanței presei, dar și de pledoarie pentru libertatea presei, pentru necesitatea și utilitatea ei în lumea contemporană.
Libertatea, prosperitatea și buna informare le datorăm și muncii plină de sacrificii a jurnaliștilor, iar presa este unul din fundamentele civilizației noastre, de sorginte euro-atlantică.
Presa liberă înseamnă o societate liberă, democratică și prosperă! Libertatea presei este o necesitate și un drept pe care trebuie să-l promovăm!
Tuturor jurnaliștilor, la mulți ani! Să scrieți cât mai mult, mai bine, mai necesar și mai frumos!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!