Vinerea Sfântă – Ziua iubirii absolute a lui Dumnezeu!

Vinerea Pătimirii sau Vinerea Sfântă reprezintă pentru întreaga Creștinătate ziua în care, cu evlavie, ne aducem aminte de pătimirea, Crucea și moartea Mântuitorului, precum și de îndelunga răbdare, bunătatea și marea Sa iubire de oameni. Este ziua în care, mai mult decât oricând, contemplăm Crucea cu Domnul răstignit pe ea și pomenim milostivirea cea de nebiruit a lui Dumnezeu.
În aceste zile, când ne rugăm numai noi preoții în biserici, în singurătatea zidurilor, fără credincioși, privind pe Crucea răstignirii cu Domnul pe ea, în această atmosferă înfricoșător de singură și străină, am înțeles că tragedia morții Celui ce este Iubire, care a murit pentru noi și și-a asumat toate înstrăinările, trădările, necredința, prigoanele și rele noastre, nu a fost deloc în zadar, ci constituie uriașa șansă a înnoirii noastre, momentul de la care începe mântuirea noastră.
Fiecare am trecut de-a lungul vieții și vom mai trece prin însingurări și negre vineri ale răstignirii, de aceea nu trebuie să uităm niciodată de Cel ce ne iubește fără nicio limită și care nu ne părăsește, nici chiar în noaptea neagră a vieții noastre!
Am putea, tot la fel de bine, să-i spunem vinerea iubirii sau sau a milostivirii, deoarece ne amintește de tot ceea ce Hristos Dumnezeu a făcut pentru mântuirea noastră. De fapt, El ne-a oferit o dovadă că adevărata iubire se referă la a o dărui și a o mărturisi până la moarte.
Urât, prigonit, refuzat sau alungat, Dumnezeu ne arată astăzi că iubirea Lui pentru noi este mai mare decât orice păcat sau răutate am putea săvârși noi, este Iubirea umilă și jertfelnică, care niciodată nu jertfește pe alții, ci se jertfește pentru toți.
Vinerea pătimirilor este ziua manifestării uriașei și infinitei puteri a lui Dumnezeu, ce s-a manifestat în umilință și smerenie, în tăcere și asumare, crezând în noi și iubindu-ne până la moarte!
Întunericul acestei zile, apogeu al nopții negre a omenirii a fost luminat de jertfa Celui fără de păcat, care a vindecat răul și ne-a dăruit calea spre luminata Sa Înviere! Noi știm că fără Cruce nu se poate ajunge la Înviere, fără jertfă nu se poate ajunge la mântuire și fără iubire niciodată nu putem face ceva!
Și știm că deși departe unii de alții, separați de la comuniunea liturgică a slujirii din aceste zile, din punct de vedere fizic, spiritual suntem în solidaritate de credință și uniți în rugăciune fierbinte către Dumnezeu!
Să nu uitați că toate nopțile negre și vinerile istoriei noastre sunt momente de umilință, dar și de glorie a lui Dumnezeu! El nu ne lasă niciodată, nu ne părăsește și nu ne uită, chiar dacă noi o facem! Prin Cruce la Înviere, răspunzând la orice răutate cu iubire și luminând orice întuneric cu credința și faptele noastre!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!