Paștele ortodox și catolic în pandemie! Papa și Patriarhul!

A trecut și Paștele ortodox, fără incidente, în pofida a ceea ce se așteptau unii care trăgeau tot felul de semnale de alarmă, încercând să provoace panică. Biserica Ortodoxă Română și credincioșii ei au fost la înălțime!
Biserica a demonstrat că ordinea, disciplina și regulile nu-i sunt deloc străine. Dimpotrivă, prin intermediul preoților și al voluntarilor totul s-a desfășurat foarte bine, coerent și eficace.
Paștile și Lumina Sfântă au ajuns la credincioși, cu respectarea deplină a Ordonanțelor Militare, fără a avea loc îmbulzeli. Deși triști că nu au putut merge la biserică, oamenii au înțeles ceea ce li s-a cerut și au urmărit sfintele slujbe, pe Facebook sau la televizor.

Dacă am face, așa cum ni se tot sugera, o paralelă între Paștele catolic și cel ortodox, am vedea cu ușurință că nu există nicio diferență în respectarea regulilor sanitare și legale.
S-au năpustit unii, cu multă ură și întuneric asupra Ortodoxiei noastre, a Patriarhului și a clerului ortodox, sub masca admirației instantanee a Papei Francisc și a Bisericii apusene, deși, fie vorba între noi, o fac cei ce au rămas aceiași atei care, cu viclenie, vor să pară credincioși. Sunt aceiași care spun că Ortodoxia este înapoiată, preluând teze vechi și eronate, sau că ce bine era să fi fost catolici și alte presupuneri malițioase și rău intenționate!

Patriarhul nostru, la fel ca și Papa, a săvârșit slujbele fără credincioși, în singurătatea zidurilor ecleziale, dar în comuniunea spirituală a mulțimii de creștini!
La fel, mesajele discursurilor patriarhale au un substrat sapiențial și metaforic profund, chiar dacă nu au fost disecate și admirate, căci de, ce să-i faci, e al nostru, românesc, și nu-i așa, tot ce-i românesc nu place! Unora, bineînțeles!

Și slujbele ortodoxe au fost transmise on line ca și cele catolice, ca să aibă acces la ele cât mai mulți, dar de data aceasta, pentru că ele au avut un număr impresionant de vizualizări, nu a fost nimeni interesat să evidențieze!

Apoi, vă mai aduceți aminte, nu? Se spunea la începutul acestei crize: uite, catolicii au acceptat de bună voie să-și închidă bisericile, iar ortodocșii nu vor! De fapt, era vorba despre o manipulare, căci, vă asigur, toate Bisericile Ortodoxe au respectat întru totul prevederile legale din țările lor.

Să ne aducem aminte și de vizita Papei Francisc în România când te minunai ce credincioși deveniseră brusc toți ateii și anticreștinii țării sau credeai că s-a întâmplat ceva formidabil, iar la gesturile Patriarhului, căci, da, și el face gesturi impresionante, nimeni nu părea interesat decât să le critice.

Și Patriarhul nostru a mers în spital, și el se roagă pentru noi și pentru lume, și el spune cuvinte pline de înțelepciune, și el, contrar tezelor propagate, merge într-o mașină, nu luxoasă, ci una cu multe locuri, în care merg toți însoțitorii, dar nu se vede, că iar, nu slujește scopului denigrării!

Într-o paralelă între Papă și Patriarh, cu privire la această perioadă numai, constatăm că Întâistătătorul nostru nu e cu absolut nimic mai prejos decât Papa de la Roma, ci numai mințile bolnave au încercat să manipuleze imaginile lor pentru a crea o falsă discriminare! Patriarhul a avut o prestație cel puțin la fel de interesantă, simbolică și sapiențială ca a Papei, dar nu a slujit scopului de denigrare a Bisericii noastre, pentru a  se face evidente acestea!

A! Și să nu uit, prea puțini amintesc de sumele uriașe cheltuite de Patriarhia Română, Eparhiile, parohiile și mânăstirile ei pentru a cumpăra echipamente medicale și sanitare de protecție ce apoi au fost donate spitalelor, spațiile puse la dispoziția carantinaților, grija față de bătrânii singuri și de cei săraci și câte și mai câte! Nu le vedeți, nu citiți despre ele, nu vă interesează? Cu siguranță că nu, ci doar ceea ce prezintă negativ Ortodoxia noastră!

În final, vă rog, nu uitați că Biserica Ortodoxă Română s-a născut odată cu poporul și este formată din noi toți, cler și credincioși. Haideți să nu ne mai atacăm și să ne ajutăm reciproc, căci Biserică și credința în Dumnezeu ne-au ținut mereu uniți în fața marilor provocări ale vremurilor! Mihai Eminescu spunea: „Cine combate Biserica și ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal și orice i-o veni în minte, dar numai român nu este!”

HRISTOS A ÎNVIAT!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!