MITROPOLITUL NIFON PARTICIPĂ LA AMMAN LA ÎNTRUNIREA ÎNTÎISTĂTĂTORILOR BISERICILOR ORTODOXE

În perioada 25-28 februarie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, participă, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul României, și conducător al delegației Bisericii Ortodoxe Române, la Amman, în capitala Iordaniei, la reuniunea Întâistătătorilor și a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe, ce are drept scop găsirea unor  modalități de reconciliere și de restabilire a comuniunii euharistice între unele Biserici Ortodoxe autocefale surori.
Desfășurată la invitația Patriarhului Teofil al III-lea al Ierusalimului, la această întâlnire participă delegațiile următoarelor Biserici Ortodoxe: Patriarhia Ierusalimului,  condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al Ierusalimului, Patriarhia Rusiei, condusă de Sanctitatea Sa  Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Biserica Ortodoxă Sârbă, condusă de Preafericitul Părinte  Patriarh Irineu, Biserica Ortodoxă Română, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, Biserica Ortodoxă Poloneză, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Abel de Lublin și Chełm și Biserica Ortodoxă a Ținuturilor  Cehe și Slovace, condusă de Preafericitul Părinte Mitropolit Rastislav.
În ziua de 26 februarie 2020, delegațiile Bisericilor Ortodoxe  participante au fost primite de Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea, al Regatului Hașemit al Iordaniei și Custodele Hașemit al Locurilor Sfinte creștine și musulmane din Țara Sfântă, față de care și-au exprimat recunoștința pentru facilitarea găzduirii acestei întruniri din capitala Regatului Iordaniei, Amman, remarcând activitatea extraordinară a Majestății Sale în promovarea dialogului interreligios la nivel internațional.
Într-o atmosfera frățească, s-a convenit ca toate problemele legate de autocefalie și alte chestiuni de importanță pentru întreaga Ortodoxie, să fie discutate în cadrul unui sinod panortodox, în spirit de dialog și de unitate.
S-au discutat problemele legate de  disensiunile din Ucraina, Muntenegru si Macedonia de Nord, astfel, în ceea ce privește situația din Ucraina, recunoscându-se, că  este necesar dialogul pentru vindecare și reconciliere. În chestiunea referitoare la Macedonia de Nord, s-a declarat că această problemă trebuie soluționată prin dialog în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe și cu sprijin panortodox. Iar, în ceea ce privește Muntenegru, s-a solicitat autorităților competente să respecte și să păstreze dreptul fundamental de posesiune asupra proprietății, inclusiv cel al Bisericii.
Delegațiile au afirmat că această întrunire are intenția să consolideze relațiile panortodoxe, să promoveze legăturile păcii în Hristos între Bisericile Ortodoxe , să pledeze pentru unitatea ortodoxă și să reînnoiască dialogul în speranța exprimată în rugăciune de a aduce reconcilierea acolo unde există disensiuni.
La finalul intalnirii s-a exprimat speranța ca Sanctitatea Sa Bartolomeu Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, cu bine cunoscutul său primat de onoare,  se va alătura acestui dialog împreună cu frații săi întâistătători. 
Delegațiile au convenit că ar trebui să se întrunească frățește, de preferință înainte de sfârșitul acestui an, pentru a consolida legăturile comuniunii în rugăciune și dialog.
Delegațiile au fost de acord cu îndemnul fratelui lor Patriarhul Teofil al III-lea de a organiza o rugăciune pentru lume, pentru încheierea războiului, a bolilor și a suferinței și pentru toți creștinii, precum și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe. Această rugăciune va avea loc în Biserica Mamă, Biserica Învierii (Sfântul Mormânt) din Ierusalim, înaintea Sfântului Mormânt al lui Hristos, din care El a înviat și proclamă lumii pacea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!