Ziua Culturii Naționale – moment de celebrare a identității noastre românești și creștine

An de an, 15 ianuarie reprezintă aniversarea zilei de naștere a lui Mihai Eminescu, personalitatea complexă a culturii noastre naționale, precum și celebrarea Zilei Culturii Naționale, care de altfel, din acest motiv a fost așezată acum, aici, la început de an.
Identitatea unui popor este dată, mai cu seamă, de limbă și de cultură, de tot ceea ce a creeat și a realizat din punct de vedere spiritual, pentru că aceasta îi descoperă aspirațiile, frământările, provocările, dar și aportul la progresul civilizației umane.
Cultura este de fapt extensia socială a cultului, altfel spus, cultura a apărut din cult, ca o atitudine firească existențială și ca o modalitate de a susține aspirațiile religioase ale omului.
În decursul istoriei umane, este o realitate evidentă, faptul că spiritualitatea a fost aceea care a născut și a sprijinit cultura, iar la noi, la români, este un adevăr larg recunoscut și anume acela că Biserica Ortodoxă a fost aceea care a patronat, a produs și a sprijinit creația culturală foarte multă vreme.
Întreaga noastră cultură veche poartă amprentă eclezială puternică, iar astăzi, fără spiritualitate, cultura nu ar avea profunzime, vigoare și sens. Pentru noi toți, cei ce trăim în istorica Cetate de Scaun munteană, la Târgoviște, acest adevăr are reverberații aparte, fiindcă ne referim la un oraș simbol pentru cultura și spiritualitatea ortodoxă și românească, deoarece aici a funcționat cel mai vechi centru tipografic de la noi, fundamentat pe opera remarcabilă a Ieromonahului Macarie, autorul primului Liturghier ortodox tipărit din lume.
Opera impresionantă de pe tărâm cultural a acestui mare deschizător de drumuri a fost continuată, apoi, de nenumărate alte personalități ale istoriei noastre naționale, de numele orașului nostru legându-se, nu doar o fructuoasă activitate tipografică, dar și o bogată efervescență literară, artistică și muzicală.
De la opera sapiențială a Sf. Voievod Neagoe Basarab până la cea tipografică a Sf. Ier. Antim Ivireanul sau de la Pravila cea Mare, până la opera literară a lui Ienăchiță Văcărescu și de la opera enciclopedică a lui Ion Heliade Rădulescu până la cea a Școlii prozatorilor târgovișteni, totul, în istoria acestor locuri, vorbește despre rodnicia spiritualității și a culturii, sub influența generoasă și fertilă a cuvântului Evangheliei lui Hristos, care domină întreaga noastră cultură medievală românească.
Biserica Ortodoxă Română a ctitorit cultura noastră naţională, oferindu-i principiile viguroase ale Evangheliei lui Hristos ca fundamente şi mijloace de aprofundare şi de exprimare, de-a lungul timpului, realitate despre care Mihai Eminescu spunea: “Biserica răsăriteană este ... maica spirituală a neamului românesc...care a născut unitatea limbii şi unitatea etnică a poporului ... domneşte puternică dincolo de graniţele noastre şi e azilul de mântuire naţională ...".
Așadar, avem, cu toții, obligația de a promova valorile și identitatea culturii noastre românești, cu responsabilitate față de noile generații, pentru a ne bucura de comuniunea spirituală cu înaintașii noștri și a oferi tinerilor sensul autentic al vieții, așa cum a fost el încriptat de Creator în cultura umană și cum l-au descoperit și trăit cei de dinaintea noastră.
Avem nevoie de cultură, de acea cultură purificată de valorile credinţei, care să slujească omul şi scopul ultim al vieţii sale, desăvârşirea lui şi a semenilor lui, fiindcă ceea ce dă valoare, soliditate şi forţă unei culturi este gradul său de spiritualizare, capacitatea sa de a-l orienta pe om către cele cereşti şi nepieritoare.
Nu doar astăzi, ci pe tot parcursul anului, trebuie să ne aducem aminte de necesitatea culturii și de rolul ei important pentru viața și pentru credința noastră.
Să preluăm ceea ce ne-au transmis înaintaşii noştri şi să îmbogăţim cu propria noastră creativitate, cu propriile noastre aspiraţii şi cu trăirea bogăţiei tezaurului de spiritualitate creştină, răsăriteană!
Să descoperim prezența lui Dumnezeu în spațiul culturii, pentru desăvârșirea noastră și mai binele comunității noastre!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!