Sf. Antonie cel Mare – exemplu de echilibru înțelept în vremuri tulburi

Echilibrul, înțelepciunea, delicatețea părintească și preocuparea ferventă pentru cele spirituale sunt câteva din cele ce le învățăm din viața și activitatea Sf. Antonie cel Mare, părintele monahismului, cel pe care îl sărbătorim astazi.
Probabil, unii și-ar putea închipui că el este util numai monahilor sau că, trăind, într-o epocă așa de îndepărtată de noi, nu mai este actual! Dimpotrivă, vorbește cu atâta actualitate, claritate și frumusețe, încât ne seduce și ne încântă, impulsionându-ne, măcar pe moment, să dorim să fim mai buni creștini.
Mesajul vieții sale este acesta: întotdeauna cu Dumnezeu înainte de orice și mai presus de orice, fiindcă numai așa ne putem împlini vocația noastră existențială!
Viața lui îndelungată -a trăit 105 ani- ne arată că programul lui de viață a fost unul cumpătat. A avut numeroși ucenici, a vizitat și încurajat pe creștinii persecutați din vremea lui, a întemeiat multe comunități monahale, a adus, în general, lumină, speranță, încurajare și certitudinea credinței multora. De la el avem acea apoftegmă sau zicere de înțelepciune referitoare la mândria monahului cu viață aparent desăvârșită și căruia Dumnezeu îi descoperă un cizmar care din greu muncea să-și întrețină familia și despre care Domnul spune că se află cu mult deasupra, întru nevoința desăvârșirii.
Aceasta ne arată că, fiecare dintre noi, acolo unde suntem, dacă ne trăim credința în mod autentic, cotidian, și cu sinceritate ne facem treaba, îndeplinindu-ne cu acrivie responsabilitățile comunitare și de serviciu, avansăm pe drumul desăvârșirii, fiindcă reprezintă un bine, nu doar material, ci și un câștig spiritual.
Adevărata înțelepciune a vieții este dată de credință, iar valoarea unui om este dată de angajamentul său pe drumul credinței și de cât reușește să fie de folos comunității și lumii sale!
Să luăm deci aminte, la vocația, credința și viața noastră, a fiecăruia dintre noi! Pentru că Sf. Antonie cel Mare este și ocrotitorul Paraclisului mitropolitan Kretzulescu din Târgoviște, am deosebita bucurie ca de câte ori merg în acel sfânt locaș să îmi amintesc de pilda vieții sfântului, precum și de faptul că este una din cele mai vechi biserici din oraș.
Cu certitudinea mijlocirii Sf. Antonie cel Mare pentru noi, îmi pun speranța în vremuri de pace și de aprofundare a credinței, la noi și în lume!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!