Papa Francisc a ajuns în România! Istoria se scrie acum, sub ochii noștri!


 
Sub ochii noștri se scrie istorie! Istoria noastră personală, a credinței și a lumii!
Dacă știm să fim atenți la semnele timpurilor, vom putea să distingem în tumultul lumii, prezența inefabilă a lui Dumnezeu, care ne vorbește și ne invită la sens, la comuniune, la mărturisire și la bucurie! Mărturia credinței noastre și ospitalitatea tradițională românească vor fi în centrul atenției întregii lumii creștine și nu numai, pentru trei zile, cu prilejul vizitei pe care Papa Francisc o efectuează în România.
Simbolic, această vizită are loc la douăzeci de ani de la istorica prezență în România a Papei Ioan Paul al II-lea, marcând astfel o nouă deschidere în relațiile dintre Biserica Ortodoxă și cea Catolică, într-un eveniment al credinței care ne îndeamnă la cunoaștere reciprocă, reconciliere, mărturie comună și colaborare, într-un secol care are atâta nevoie de sens, de înțelegere și de bucurie!
Înaltpresfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal,  ca delegat al Bisericii Ortodoxe Române, l-a așteptat pe Papa Francisc la aeroportul Otopeni, îl va însoți la Palatul Cotroceni, la Patriarhia Română și apoi la Catedral Națională. Prezența Ierarhului nostru în prim planul evenimentului vizitei papei reprezintă un prilej de mândrie și de bucurie. Desigur, se înscrie în realitatea firescului, deoarece Înaltpreasfinția Sa a participat la reuniunile de pregătire a vizitei papale din partea Bisericii Ortodoxe Române, reprezintă Ortodoxia românească în cadrul relațiilor cu instituțiile europene și organizațiile creștine, dar este și cel ce s-a ocupat, acum două decenii de organizarea vizitei Papei Ioan Paul al II-lea. Nu este pentru prima dată când Ierarhul nostru se află în prim planul unor importante evenimente ecleziale, mondiale sau naționale, arătând încrederea de care se bucură, aprecierea și înțelepciunea sa, dar și echilibrul, diplomația și puternicul simț al realității!
În contemporaneitatea românească, această vizită a Papei Francisc vine să ne reamintească importanța credinței, necesitatea unității, a colaborării și a solidarității, a faptului că trebuie să depășim fragmentarea, tensiunile de orice fel și orice fel de separare. Avem un imens tezaur de spiritualitate ce așteaptă să fie cunoscut, trăit și împărtășit, iar credința ne oferă soluții la toate problemele vieții noastre, fiind coloana vertebrală a oricărei existențe împlinite.
Papa Francisc, în mesajul pe care l-a transmis națiunii române, înainte de vizita sa, apreciază  „legăturile de credinţă care ne unesc” și care  „vin încă de la Apostoli, în special de la legătura care îi unea pe Petru şi pe Andrei, cel care potrivit tradiţiei a adus credinţa” pe pământul nostru. De asemenea, Papa elogiază mărturia comună și martiriul în vremuri de cumpănă pentru istoria noastră comună, dar și faptul că împreună trebuie să învățăm să ne apreciem rădăcinile creștine și valorile familiale.
Ortodocși și catolici, alături de ceilalți creștini, avem datoria de a oferi lumii o mărturie creștină autentică, dinamică, vie și plină de speranță, acum când norii negrii ai urii, răutății și dezbinării întunecă inimile multora și năruiesc viețile altora!
Papa vine la noi recunoscând vechimea și importanța creștinismului românesc, apreciind rezistența noastră prin secole cu ajutorul credinței, dar și faptul că un viitor prosper și pașnic nu se poate construi fără credință!
Vizita Papei înseamnă, prin urmare, un moment de manifestare a unității creștine, de mărturie solidară a valorilor Evangheliei lui Hristos,  de afirmare a importanței credinței creștine pentru viața noastră, a valorilor familiale și morale, a spiritualității bogate  și dăruitoare de sens și de identitate, dar și a faptului că numai împreună, creștini din toate tradițiile confesionale, vom putea oferi lumii o mărturie de lumină, speranță și bucurie!
Să dăm împreună lumii o mărturie de unitate, solidaritate și credință!
Rămân, ÎNTOTDEAUNA, CU GÂNDUL LA DUMNEZEU!

Comentarii

  1. Biserica a dat sens istoriei și deopotrivă timpului. Istoria își sfințește timpul prin biserică și, iată, azi, la noi în țară, Maica Domnului mijlocește nevăzut această întâlnire.
    Dincolo de aspectul nevăzut al lucrării, sunt convins că IPS Mitropolit Nifon, ierarhul nostru, va ști să lucreze văzut și trainic, în această scurtă ascultare, pentru binele Bisericii noastre strămoșești, pentru binele întregii creștinătăți.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!