INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

"Inima are rațiuni pe care rațiunea nu le cunoaște."
De multe ori am fost puși în situația de a constata adevărul acestui adevăr, rostit de Blaise Pascal cu ceva vreme în urmă și care nu face decât să ne reamintească, în caz că uităm, că noi oamenii suntem ființe complexe și nimic din ceea ce pare a fi logic și rațional, nu este așa.
Mai degrabă suntem ființe metaraționale, sau raționale contra oricărei rațiuni, căci numai prin intermediul paradoxului putem explica cel mai bine ceea ce nu suntem.
INIMA ARE RAȚIUNI NUMAI DE EA ȘTIUTE, CARE ADESEA SUNT ÎN CONTRADICȚIE CU RAȚIUNEA, sau cu ceea ce pare a fi rațional sau rațiunea.
Pentru delicatețea, complexitatea și profunzimea orientalului, INIMA ESTE SEDIUL SUFLETULUI, al părții afective și de aceea constatăm cu toții, adesea, că oricât de logice ar fi anumite alegeri și oricâte calcule raționale am face, optăm către ceea ce pare a nu avea nicio legătură cu aceasta.
INIMA ESTE CEA CARE NE INFLUENȚEAZĂ DECISIV ALEGERILE, pentru că ea concentrează puterea sufletului nostru, dincolo de orice calcul, aranjament sau voință rațională. Inima este cea care este vinovată de simpatii sau antipatii inexplicabile, ea simte adâncul din celălalt și situațiile reale de viață.
Pentru aceasta inima este cea care concentrează voința și rațiunea noastră în modul cel mai profund, lăsând calculele și logica de suprafață împietrită, depășindu-le, pentru că ea alege în plinătate de conștiință.
Și este minunat de bine că este așa! Gândiți-vă cu ce lume urâtă am avea de a face, dacă ar fi rodul exclusiv al calculelor minților noastre, cum ne-am mai putea îndrăgosti de cineva, când RAȚIUNEA PUNE ÎNAINTE DEFECTELE ȘI INCOMPATIBILITĂȚILE!?
Cum ne-am mai putea extazia și minuna înaintea iubirii, a unei persoane, a unei opere de artă sau a vieții!?
Inima este spațiul prezenței privilegiate a Celui ce toate le împlinește, este locul lui de acțiune cel mai potrivit și parcă poarta prin care miracolul își face loc în viața noastră!
Inima, cu rațiunile ei magnifice, încântătoare și creatoare de perpetuă mirare! Inima, cea care ne face oameni cu adevărat și ne oferă autenticitate vieții și trăirilor ei! Inima, fără de care viața noastră ar fi una de roboți, inexpresivi și insensibili! 
De altfel, există și în limbajul popular expresia INIMĂ DE PIATRĂ, pentru cel ce a fost cucerit de rațiunile rațiunii, luând în prizonierat rațiunile inimii! Ori, tocmai, o iubire, o persoană, o întâmplare de viață, ori altele potrivite pentru Atotînțelepciunea Creatorului, atunci când El consideră că suntem pregătiți, topește Siberiile de gheață ale inimilor împietrite și ne redăruiește inimii, vieții și iubirii!
INIMĂ NU FII DE PIATRĂ, INTR-O LUME MINUNATĂ, CE TRĂIEȘTE SI AȘTEAPTĂ, SA FIE ȘI EA GUSTATĂ!
Să ne uităm în inimile noastre și să vedem căldura, să ne lăsăm călăuziți de rațiunile ei, ce niciodată nu înșală, niciodată nu ne duce la eșec și niciodată nu ne lasă singuri!
Rațiunile inimii sunt chemările fascinante, fastuoase și fabuloase ale bucuriei de dincolo de noi și de lume, ce e în adâncul nostru și al lumii.
Așadar, nu uitați, LĂSAȚI-VĂ LUMINAȚI DE RAȚIUNILE INIMII!
ÎNTOTDEAUNA CU GÂNDUL LA DUMNEZEU!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!