SF. AP. ANDREI-CEL DINTÂI CHEMAT-OCROTITORUL ROMÂNIEI

Sărbătorirea Sf. Ap. Andrei-Cel ce a scris povestea catedralei sufletului românesc, reprezintă pentru orice român un prilej de bucurie, de mândrie și de manifestare a credinței în Domnul și Stăpânul istoriei.
Cel dintâi apostol al Mântuitorului Hristos este și cel ce a creștinat pe strămoșii noștri, aducând valorile Evangheliei pe teritoriul țării noastre! Aceasta arată vechimea creștinismului la noi, deosebita înflorire spirituală și culturală, fundamentată pe principiile creștine de viață și faptul că în fiecare fibră a neamului nostru se regăsește amprenta creștină.
Așezată imediat înaintea Zilei Naționale a României, simbolic și simetric, sărbătoarea Sf. Ap. Andrei ne arată că perspectiva spirituală trebuie să domine în viața noastră, că neamul și țara noastră sunt fondate pe Evanghelia lui Hristos și că noi, românii, avem în istorie o misiune specială: aceea de a fi vestitori ai valorilor moștenite de la Apostol, iar acestea sunt binele, frumosul, pacea, dreptatea, curajul, înțelepciunea, bunătatea, credința, speranța și iubirea.
Pe acestea trebuie să le aprofundăm și să le vestim și altora cu mare curaj și cutezanță!
Nu trebuie să uităm că Sf. Ap. Andrei este frate cu Sf. Ap. Petru, cel ce a dat perspectiva creștinismului apusean, iar țara noastră este adesea numită punte între Orient și Occident, cu specială vocație istorică de a fi loc de întâlnire între bogăția și frumusețea Răsăritului și cea a Apusului.
Nici numai orientali, nici numai occidentali, ci și una și alta, românii sunt semn de contradicție, punte de legătură și spațiu de întâlnire, dialog și cooperare între cei doi mari plămâni ai Europei.
Sf. Ap. Andrei ne amintește că Dumnezeu a înzestrat neamul nostru cu extraordinare calități, în pofida denaturării detractorilor, și că are încă foarte multe de oferit lumii.
Uimitoarea Catedrala Națională a Românilor ce astăzi își serbează hramul secundar  nu este altceva decât proiecția materială a frumuseții atâtor suflete de credincioși români, de azi, de ieri și de mâine, care au știut să facă din viața lor jertfă și parabolă de comuniune, dăruindu-ne o istorie mare și momente de celebrare a frumuseții neamului, spiritualității și culturii românești.
Nimic în viață nu contează mai mult decât credința, neamul și țara, adică ceea ce ne dă identitate, putere și argumente mereu pentru a merge mai departe în viață.
Apostolii lui Hristos sunt adevărații fondatori ai Europei, iar primul dintre ei, Sf. Andrei ne-a dăruit credința creștină, ceea ce arată că suntem români, creștini și europeni, deopotrivă, dintr-odată în istorie. Pentru aceasta, niciodată nu trebuie să uităm acest dar dumnezeiesc și vocația noastră de semn de bucurie, speranță și credința între popoarele lumii.
Suntem români, creștini și europeni și trebuie să ne manifestăm ca atare în permanență.
Fie ca Domnul luminilor să coboare, prin mijlocirea Sf. Ap. Andrei, în magnifica catedrală a sufletului românesc, pacea, armonia, unitatea și bucuria iubirii Sale cerești!
La mulți ani, români!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!