LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu să ajungem să trăim sărbătoarea Marii Uniri de la 1 decembrie, la un secol de la înfăptuirea ei.
Eveniment identitar al României moderne, Marea Unire reprezintă împlinirea unui ideal național la temelia căruia și Ortodoxia românească a contribuit, timp de secole.
Să nu uităm că prin intermediul tiparului, Biserica a reușit să fundamenteze unitatea de limbă, credință și neam, deoarece cărțile tipărite mai ales aici, la noi, în Muntenia, au circulat în toate teritoriile locuite de români, iar Ierarhi înțelepți au subliniat, în precuvântările acestor cărți, ideea națională!
Apoi, înființând și sprijinind apariția primelor școli și biblioteci, spitale și instituții sociale, Biserica a pus cărămidă după cărămidă la construirea unui frumos edificiu național, prin intermediul educației, spiritualității și culturii!
Ierarhi, instituții și evenimente, au fost mijloacele prin care Biserica străbună și-a adus obolul său la propășirea noastră națională!
Figuri sacre, precum cele ale: Sf. Voievod Neagoe Basarab, Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Mihai Voievod Viteazul, Ștefan cel Mare, Iancu de Hunedoara, sunt dublate de Ierarhi la fel de vrednici, precum: Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, Simion Ștefan, Dosoftei, Varlaam, Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul și nenumărați alții!
Niciodată nu trebuie să uităm că Mihai Voievod Viteazul, Primul mare unificator al ținuturilor locuite de români își are capul depus în sarcofagul din pronaosul bisericii Mânăstirii Dealu, de lângă Târgoviște, iar, la 10 iunie, anul acesta, ca Dar pentru Centenar, Arhiepiscopia Târgoviștei, după ample lucrări de restaurare și înfrumusețare, a resfințit acest istoric locaș de cult.
Nu trebuie să uităm nici de nenumărate volume tipărite de Mitropolitul Nifon, de două decenii, aici, la Târgoviște, de sprijinul constant și generos acordat operelor filantropice și sprijinirii proiectelor educaționale și Școlii, ori de ridicarea multor biserici și restaurarea altora!
Cu grijă și responsabilitate, moment după moment, Biserica a zidit această magnifică Catedrală a sufletelor noastre-România Mare!
Ei și tuturor celor ce, de-a lungul secolelor, au contribuit la această magnifică construcție națională, luptei, jertfei, aspirațiilor și nevoințelor, cu deosebită  evlavie, le aducem astăzi un omagiu, din tot sufletul, pomenindu-i în rugăciunea noastră și apreciindu-le darul pe care ni l-au făcut!
Ca locuitori ai unor locuri încărcate de istorie, cu responsabilitate înțeleaptă pentru urmașii noștri, avem datoria de a urma pilda tuturor acestor făuritori de țară și luptători pentru credință și neam, angajându-ne, cu disponibilitate și forță, în promovarea și dezvoltarea județului nostru!
Dincolo de tot ceea ce ne desparte, de opțiuni politice și sociale, de conflicte și tensiuni, de resentimente și răni, ne unește ceva mai presus de acestea: faptul că suntem români, că avem un trecut fabulos și că trebuie să avem și un viitor glorios!
De noi depinde și am speranța că nu vom fi mai prejos decât făuritorii României Mari!
La mulți ani, români!
La mulți ani, România!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!