SFÂNTUL APOSTOL ANDREI - FUNDAMENT AL ISTORIEI NOASTRE NAȚIONALE ȘI AL CIVILIZAȚIEI CREȘTINE


Nimic din ceea ce se întâmplă în lume nu este întâmplător, nimic din ceea ce se petrece nu este fără rost! Simetria, coincidențele, întâmplările și desfășurarea istoriei în general, sunt numai modalități ce încă o dată mărturisesc puternica lucrare a Creatorului în lume.
Astfel, a rânduit Bunul Dumnezeu ca înaintea Zilei Naționale a României să ne bucurăm de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat, ocrotitorul României și cel care a vestit strămoșilor noștri Evanghelia lui Hristos, aducând Creștinismul pe teritoriul țării noastre. Iar, acest lucru este mărturisit de numeroase izvoare, de la Sf. Ipolit, Eusebiu de Cezareea și Origen, până la Sinaxarul constantinopolitan, ori la Sf. Epifanie sau la Nichifor Calist. Chiar Papa Ioan Paul al II- lea a mărturisit acest lucru, cu multă evlavie!
Alături de ceilalți apostoli, de fratele său Petru, pe care l-a adus la Hristos, Sfântul Apostol Andrei este unul din cei ce au clădit „Catedrala Europa", au pus bazele Europei creștine și fundamentele civilizației lumii noastre, pentru că este un fapt incontestabil, Creștinismul este cel care a dat naștere conceptului de civilizație și cultură europeană, iar de atunci civilizația este sinonimă cu paradigma creștină.
Nu întâmplător s-a spus că gradul de civilizație al unei națiuni este dat de cât a înțeles din Evanghelie și de respectul față de Dumnezeu și de aproapele, ori față de viață în general. Din această perspectivă, faptul că pe teritoriul țării noastre a fost propovăduit Creștinismul de un Apostol al lui Hristos și că strămoșii noștri au fost convertiți de Sf. Ap. Andrei este un prilej de mare demnitate, mândrie, dar și responsabilitate.
Avem datoria de a duce mi departe această comoară pe care ne-a oferit-o Dumnezeu, aprofundând Creștinismul și răspândindu-l, prin cuvânt și faptă la cât mai mulți. Și, mai mult, avem datoria de a susține recreștinarea Europei, acolo unde Adevărul nu mai strălucește ca înainte. Iar, prin conaționalii noștri, plecați în diaspora, lumina adevărată a creștinismului răsăritean luminează cu multă putere.
Desigur, sunt și astăzi unii care contestă prezența Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul țării noastre și faptul că i-a creștinat pe strămoșii noștri, fără argumente și numai pentru că se situează contra Ortodoxiei străbune, de pe alte poziții confesionale creștine, ori chiar din perspectiva ateismului sau a diferitelor ideologii de sorginte neomarxistă. Și lor trebuie să le spunem adevărul, chiar dacă ei știu bine că-și promovează ideile eronate numai pentru că sunt radicali antiortodocși și/sau anticreștini. Din fericire, ca ei au mai fost în istorie, dar au dispărut, rapid, fără a li se mai cunoaște poveștile înveninate!
Revenind la Sfântul Apostol Andrei, trebuie să ne gândim cu multă evlavie la el, căci, prin intermediul lui, Dumnezeu ne-a oferit marele dar al credinței creștine, mai precis creștinându-ne înaintașii, iar apoi, este un argument forte pentru noi, cei de azi, de a nu fi cu nimic mai prejos decât ei și urmându-le exemplul, să facem din credință podoaba, fundamentul și frumusețea vieții noastre! Avem această datorie pentru urmașii noștri, pentru destinul istoric al neamului nostru și mai cu seamă înaintea Bunului Dumnezeu.
În întunericul răutății, al violenței și al discordiei, avem nevoie de lumina nepieritoare, înnoitoare și vindecătoare a Evangheliei lui Hristos! Avem nevoie să fim apostoli moderni ai Domnului, urmând exemplul Sf. Ap. Andrei! Avem nevoie să fim misionarii lumii noastre, cei ce risipim întunericul tenebrelor și facem să strălucească lumina lui Hristos care luminează tuturor!
Faptul că sărbătoarea Sf. Ap. Andrei a fost rânduită astfel încât se află poziționată în calendar înaintea Zilei Naționale a României este, în lumina celor de mai sus, și un semn că Evanghelia lui Hristos, Creștinismul și acest sfânt apostol ne-au călăuzit ca popor prin istorie. Iar Marea Unire de la 1918, pe care o celebrăm an de an a fost realizată de înaintașii noștri cu abnegația, osârdia și sacrificiul izvorât din credința creștină. Suntem un popor creștin, iar acesta este un mare dar și privilegiu, o datorie de a străluci în istorie prin Hristos!
De altfel, astăzi se știe foarte clar, Biserica ortodoxă a fost de-a lungul timpului instituția națională fundamentală, inițiatoarea celor dintâi școli, spitale, biblioteci etc., cea care a fost în inima tuturor marilor evenimente istorice naționale, animându-i pe cei de dinaintea noastră.
Aceste două sărbători, una religioasă -sărbătoarea Sf. Ap. Andrei și una cu caracter pronunțat istoric - Ziua Națională, așezate una lângă alta, mărturisesc despre îngemănarea benefică, necesară și rodnică dintre credința creștină și neamul românesc, ca o deviză, ca un îndemn, ca un testament pentru cei ce vor veni.
Prin credință vom birui toate încercările vremurilor și ne vom împlini menirea istorică pe care ne-a oferit-o Dumnezeu.
România Mare, creștină și europeană ne este cel mai sfânt ideal, comoară pe care o încredințăm tinerelor generații! O Românie care să strălucească în Europa creștină și care, după chipul Sf. Ap. Andrei care l-a chemat la Hristos pe fratele său Petru, să contribuie la aprofundarea creștinismului răsăritean pe întregul continent, la reîncreștinarea lumii noastre!
La mulți și fericiți ani tuturor celor ce poartă numele Sf. Ap. Andrei, dar și tuturor românilor! Este Sfântul nostru național prin excelență! La mulți ani, România!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!