Istorie la Târgoviște și recunoștință pentru Mitropolitul nostru
Istorie și recunoștință! A fost odată ca niciodată...
Așa încep poveștile pe care ni le aducem aminte, cu întâmplări minunate, cu oameni și locuri, ori cu evenimente nemaiîntâlnite. Vă gândiți că ele aparțin copilăriei noastre, acelui timp fabulos al vieții în care povestea și realitatea se întrepătrund minunat? Așa este, dar nu numai! Tot ceea ce ține de frumos, de minunat și de extraordinar, este timp de poveste! Este timpul magnificei istorii pe care o trăim. Ieromonahul Macarie, Sfântul Ierarh Nifon, Radu cel Mare, Vlad Țepeș, Matei Basarab... Ori, lansarea oficială a edițiilor jubiliare ale Liturghierului, Octoihului și Tetraevangheliarului lui Macarie, aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nifon la Târgoviște, pelerinajul anual dedicat acestui mare ocrotitor al Eparhiei noastre, proclamarea locală a canonizării Sfantului Voievod Neagoe Basarab și multe, multe altele...
Au făcut istorie și continuă să sculpteze în bazaltul lui Chronos, an de an, eveniment cu eveniment. Pentru că Dumnezeu lucrează cu putere multă prin cel ce este cu adevărat darul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, pentru noi, adică prin cel ce a revigorat peste ani, ca și acest ilustru predecesor, viața spirituală de la noi și anume Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon – Ierarhul nostru, pe care-l apreciem, iubim și cu care ne mândrim.
Iar, rememorarea mea are astăzi un sens – am dorit să-i mulțumesc public la aniversarea celor 14 ani de la primirea titlului de mitropolit, la 10 iulie 2008, ca o recunoaștere a activității sale în slujba Bisericii și a neamului românesc, pe plan intern, dar mai ales pe plan extern, fiindcă a primit și titlul de Exarh patriarhal pentru relațiile Patriarhiei Române cu instituțiile creștine internaționale și cu instituțiile europene.
Momentul solemn al acestei recunoașteri a avut loc la Târgoviște, când, în prezența mai multor ierarhi ai Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a acordat Ierarhului nostru însemnele oficiale, ocazie cu care a fost lansată ediția jubiliară a Liturghierului lui Macarie - primul tipărit din lume (1508) și prima carte tipărită pe teritoriul țării noastre.
Este deci astăzi o zi istorică, un moment de har ce ne aduce mereu aminte că avem un Mitropolit care scrie istorie, dar mai ales că avem datoria de a sprijinii și de a aprecia tot ceea ce face pentru orașul, județul și țara noastră, pentru Ortodoxie și pentru cultura creștină!
Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Voastră, Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți, dorindu-vă pace, bucurie și îndelungă arhipăstorire!
Întru mulți și fericiți ani!
Comentarii
Trimiteți un comentariu