Eminescu - un simbol al românismului de pretutindeni!
În urmă cu 131 de ani trecea la cele veșnice Mihai Eminescu, cel ce a reușit, ca nimeni altul, să surprindă frumusețea,sensibilitatea și expresivitatea sufletului românesc.
Voievod al culturii române, chintesență a neamului românesc, ori sumă lirică de voievozi, Mihai Eminescu a fost apreciat, admirat, studiat și promovat cu deosebită ardoare în anumite epoci. Sigur, au fost și sunt din aceia care, în ura și disprețul lor pentru neamul nostru, i-au minimizat aportul cultural, l-au denigrat sau au luptat să-l scoată din memoria contemporanilor. Nu au reușit și nu vor reuși! Au fost și unii care se îndoiau de credința lui, asimilându-l diferitelor ideologii ale morți, dar în mod fals și necredibil.
Eminescu a fost un om credincios, un artist eminent, unul din stâlpii culturii și civilizației noastre care a exprimat frumoasa sinteză românească prin minunatele sale versuri. Tuturor acestora e de ajuns să le reamintim numai un fragment dintr-o prea frumoasă rugăciune dedicată Maicii Domnului:
Ascultă-a noastre plângeri,
Regină peste îngeri,
Din neguri te arată,
Lumină dulce clară,
O, maică prea curată
Și pururea fecioară,
Marie!
De asemenea, el a numit Biserica Ortodoxă maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei și unitatea etnică a poporului, spunând că Cine combate Biserica și ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal și orice i-o veni în minte, dar numai român nu este!
Călător neobosit pe marea acestei vieții, cu ochii ațintiți mereu spre cer, iubind cu efervescență, Mihai Eminescu vorbește prin poeziile sale despre credința, dorul, iubirea, frumusețea, aspirațiile, suferințele,frământările și neliniștile omului în general, a românului în special, așa cum nimeni nu a reușit să o facă.
Fin observator a realității timpului său, Eminescu a fost și un excelent jurnalist ce a știut să surprindă tonurile de gri ale epocii sale.
Legat de nevăzutele, dar puternicele file din istoria și aspirațiile neamului nostru românesc, Eminescu are încă multe de spus nouă și generațiilor de după noi, fiindcă sufletul său este emblematic pentru valorile românești.
În poeziile sale, românul din orice timp se recunoaște, simte profunzimea existenței și se regăsește ca nicăieri în altă parte.
Ne amintim astăzi de Eminescu mulțumindu-i Bunului Dumnezeu pentru acest minunat dar făcut nouă, iar în semn de omagiu, să citim din opera lui, rugându-ne ca Domnul, Stăpânul tuturor celor ce sunt pe mare departe, să odihnească mult încercatul său suflet!
Nădejde și-ntărire
și zid de mântuire
pe tine câștigându-te,
îngenunchem rugându-te:
de chinuri ce ne bântuie,
Marie, tu ne mântuie!
Comentarii
Trimiteți un comentariu