ACUM, CA ȘI ALTĂDATĂ! 1829-2020! CIUMA / COVID-19!

Trecem printr-o situație inedită, însă nu este unică în istorie. Epidemii au mai închis biserici și în trecut.
Într-un studiu dedicat vieții și activității Mitropolitului Grigorie IV (Dascălul) al Ungrovlahiei (1765-1834), publicat în anul 1927, se precizează că în lunile mai și iunie ale anului 1829, creștinii din București n-au avut voie să se împărtășească, din cauza ciumei care făcea ravagii.
Bisericile s-au închis, totul (veșminte, cărți, icoane, chiar și corespondența) se dezinfecta, iar la sfintele slujbe nu participa niciun creștin, ci numai preoții. 
La fel ca atunci, și acum, când ne confruntăm cu pandemia COVID-19, Sfânta Liturghie nu s-a oprit! Și nu se va opri!



Neîndoielnic, este extrem de greu să te adaptezi la situații cu care nu te-ai mai confruntat niciodată. Acesta este și rostul adoptării unei atitudini calme, înțeleasă nu ca stare de pasivitate, ci de manifestare fermă, cu demnitate, și mai ales deplin rațională. Iar Biserica noastră tratează problema cu responsabilitate, întrucât și ea este un spital în care darul sacru al vieții este valorizat cu fermitate și cu prudență, deopotrivă. Nu poți susține că prețuiești viața, dacă-ți pui în pericol propria existență și, totodată, pe a semenilor tăi.

Biserica Ortodoxă este atacată furibund zilele acestea nu doar de progresiști/seculariști, de parcă epidemia actuală depinde doar de potir și de linguriță, ci și de unii dintre credincioșii mai rigoriști, care fac opinie separată și condamnă faptul că Biserica respectă dispozițiile autorităților statului de a interzice participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie și la celelalte slujbe liturgice.

Iată cum epidemia de ură și de mediocritate face mai mult rău decât COVID-19! Cu siguranță că și acum 191 de ani, Biserica a avut adversarii ei. Și dacă a biruit (nu doar) atunci, cu siguranță va birui și acum.

Cu încredere în Dumnezeu și în ascultare față de ierarhie, vom reveni în biserici să ne împărtășim cu deplină conștiință și demnitate creștinească, nu victimizați de războiul pandemic.

Comentarii

  1. Ciuma este una, Coronavirus e total altceva...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica, nu tot cu moarte se finalizeaza ? Oarece dece judecam ingust ?

      Ștergere
  2. Părinte, mă iertați, dar faptul că o măsură s-a mai aplicat în istorie nu justifică corectitudinea unei măsuri similare luate din nou. Să nu uităm că în 1829 începuse, ușor, ușor, un proces de secularizare a societății în Țările Române. Ar fi bine să cercetați: oare în timpul "ciumei lui Caragea" din 1814 s-au luat astfel de măsuri? (și să nu uităm că după pelerinajul cu racla Sf. Dimitrie cel Nou pe străzile Bucureștiului a încetat ciuma, deci tot Dumnezeu a izbăvit poporul de boală). Sau, mergând și mai departe în istorie, în timpul "ciumei lui Iustinian" (541-542)? Noi ne distanțăm de Hristos, dar El nu s-a distanțat de leproși și de alți bolnavi, pe care i-a vindecat. Oare e ceva bineplăcut lui Dumnezeu? Răspundeți în duhul Evangheliei și al credinței ortodoxe, nu în duhul acestei lumi. Nu aduceți nici un argument, doar justificați spunând că s-a mai întâmplat. Bolile sunt tot de la Dumnezeu, spre smerenia și pocăința noastră. Nu contest celelalte măsuri pe care le-au luat autoritățile, zic doar că în această perioadă de încercare Hristos ne așteaptă la El ca să-i strigăm: Doamne, ajută-ne!

    RăspundețiȘtergere
  3. "Au apărut atunci lazarete de izolare ce erau păzite de seimeni. Acestea erau coordonate de un boier și un logofăt care aveau menirea să consemneze numărul celor „smreduiți” (infectați, bolnavi) și a celor izolați.
    Preoților li s-a atribuit sarcina importantă de „a identifica bolnavii care se ascundeau”. Tot ei erau obligați să noteze în fiecare dimineață în condică starea celor bolnavi.
    Membrii familiei erau duși în „lazaretul smreduiților”, unde erau ținuți, sub paza asigurată de soldați, în jur de 20 de zile." -DECI- Oare chiar trebuie sa fim legati la ochi si minte ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt aproape 200 ani de atunci iar la 1829 măsurile de închidere a bisericilor au fost doar în focarele localizate, pe alocuri în diferite localități.
    Măsurile anului 2020 instituite după eliberarea virusului de către Bill Gates (căruia nimeni nu-i face nimic, nu-l condamnă pentru crime împotriva umanității) sunt semne divine. Bisericile închise în aproape toată lumea ar trebui să nască alte întrebări. Oare nu cumva Dumnezeu s-a supărat pe noi și nu ne mai permite accesul în bisericile Lui? Credeți că Dumnezeu nu vede câtă ură a adunat omenirea, câtă crimă și înșelăciune există pe pământ, cât de supuși am ajuns banului, cât am decăzut legiferând relații sexuale de toate felurile (bărbat cu bărbat, femeie cu femeie), judecând și dând sentințe pentru sau împotriva animalelor (!), cât de înrobiți suntem de jocuri și comunicare doar online în timp ce copilul se dezvoltă în dezechilibru social iar divorțurile au ajuns sport de masă, credeți că nu vede câtă bătaie de joc aducem globului exploatând irațional resursele și poluând aerul vital doar pentru a se îmbogăți unii în timp ce alții visează că poate au și ei norocul ăla?
    Dumnezeu nu ne mai lasă în bisericile Lui, e clar! dar noi tot nu vedem semnele, analizăm istorii sau decizii politice și nici pe alea în deplină cunoaștere...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!