CELEBRĂM VOCAȚIA DE ÎNNOIRE, JERTFELNICIE ȘI TEMEINICIE A FEMEII

În prima zi a lunii martie, zi pe care o asociem cu venirea primăverii și revenirea naturii la viață, după iarnă (cel puțin în emisfera nordică), a devenit de multă vreme o tradiție oferirea de mărțișoare  femeilor. Dincolo de semnificația cvasi religioasă pre păgână a mărțișoarelor, astăzi absolut deloc importantă, ele reprezintă până la urmă o ocazie de a ne manifesta respectul față de cele prin care Creatorul a rânduit să vină viața pe pământ, pentru că vocația de a naște este una exclusiv specifică femeilor, la fel cum preoția este una exclusiv masculină, în tradiția creștină răsăriteană și nu numai.
Florile și mărțișoarele devin vehicule sau mijloace prin care transmitem aprecierea, respectul și prietenia noastră femeilor, alături de recunoștința și mulțumirea noastră pentru împlinirea vocației lor firești de mame și de soții. Nu întâmplător prima zi a primăverii, atunci  când celebrăm revenirea naturii la viață, un nou început sau încă un ciclu al naturii, este și una din zilele în care sărbătorim vocația femeii, importanța și rolul ei familial și comunitar, pentru că asocierea ei cu nașterea de copii,  ca partener al bărbatului în constituirea familiei naturale sau firești, reprezintă simbolul feminin cel mai cunoscut și evident.
Celebrăm reîntoarcerea la bucuria vieții de după vitregia și restricțiile iernii, sărbătorim femeia, dar și începutul primăverii, anotimp marcat decisiv și irevocabil de sărbătoarea Învierii Domnului.  Probabil că femeia simte cel mai bine ce înseamnă jertfa și crucea și nu întâmplător profeția bătrânului Simeon referitoare la Maica Domnului – Mamă și Femeie absolută,  că prin sufletul ei va trece sabie, referindu-se la Moartea Domnului pe Cruce, a surprins cel mai bine caracterul sacrificial al femeii. Orice mamă responsabilă cunoaște acest sentiment, ca de altfel și toate soțiile bine angajate întru împlinirea vocației lor. Femeia și bărbatul sunt complementari, absolut necesari unul altuia și reflectă numai împreună desăvârșirea dumnezeiască.
De aceea, 1 martie reprezintă una din acele zile în care noi bărbații recunoaștem efortul extraordinar al femeilor în raport cu vocația lor, cu noi și cu lumea noastră și prin urmare le onorăm cu mici daruri ce exprimă mulțumirea  și recunoștința noastră profundă.
Sigur, în tradiția creștină avem ca zi a femeii creștine Duminica mironosițelor, apoi în cea laică mai este și ziua de 8 martie, dar în definitiv nu contează câte zile dedicăm cinstirii femeii, pentru că merită, oricâte ar fi! Bine ai venit primăvară în viața noastră!
Cu recunoștință, vă mulțumim!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!