MĂSURA, NU UITAȚI MĂSURA!

Omagiem trecutul deoarece dorim să găsim inspirație pentru momentele prezentului și ale viitorului. Magistra vitae, istoria, ne învață multe, dacă, cu onestitate și disponibilitate, acceptăm să-i auzim glasul!
Ceea ce trăim noi astăzi, au trait en gardent les proportiones și înaintașii noștri, și ei s-au lovit de ceea ce ne concentrează nouă atenția și nu ar fi deloc vetust să ne aplecăm asupra lecțiilor magistrale ale istoriei.
Viața social-politică interbelică a fost marcată de numeroase tensiuni, confruntări sau neliniști, așa cum vedem că se întâmplă și astazi. Este chiar consemnat un moment de dezbatere dintre Nicolae Iorga și I.C. Brătianu, în care marele istoric și politician în același timp, îl întreabă ironic pe marele om politic: "Ce să învăț eu de la un inginer?" Iar acesta îi răspunde: "Măsura, domnule profesor, măsura!"
Dincolo de amuzamentul acestor vorbe, născute din confruntarea a doi mari titani ai politicii românești, observăm că măsura este o calitate ce se cere cu mare necesitate și astăzi.
MĂSURA ȘI ECHILIBRUL SUNT VIRTUȚI ATÂT DE NECESARE VIEȚII NOASTRE PERSONALE ȘI PUBLICE, fără de care, excesele de tot felul, tensiunea, conflictul și câte și mai câte năruiesc, puțin câte puțin, corabia vieții noastre, și fac existența de nesuportat.
Asceții spun chiar că măsura este lentila prin care trebuie să vedem viața, deoarece fără acest instrument de echilibru, patimile ne atrag de partea lor și ne cuceresc.
Iar, anticii spuneau: VIA MEDIA, VIA REGIA!, adică, calea de mijloc este calea regală, tot cu privire la acest aspect.
Viața noastră personală și publică, locală și națională, suferă cumplit de lipsa acestei virtuți. Lipsa de măsură te duce în mod sigur pe drumul cu un sens unic, spre pieire, din care nu te mai scapă nimic, pentru că ceea ce a fost odată, tot la fel, nu va mai fi!
Echilibrul și măsura sunt de fapt mijloace concrete de a te manifesta și de a te exprima cu iubire față de semeni. Pe când excesul nu te face decât să greșești, să uiți de unde ai plecat și sa te gândești unde nu ai ajuns și să devii fantoma propriei vieți!
ECHILIBRUL ȘI MĂSURA SUNT DARURI DUMNEZEIEȘTI PE CARE LE PRACTICĂ CEI CE AU VOCAȚIE DE CONDUCĂTOR! AȘADAR, SĂ-I RECUNOAȘTEM PE CEI CE NE VOR CONDUCE DESTINELE! Echilibrul și măsura sunt singurele mijloace autentice de a crea istorie!
În concluzie, MĂSURA, NU UITAȚI MASURA, în tot și în toate! În viața personală și în viața publică!
ÎNTOTDEAUNA CU GÂNDUL LA DUMNEZEU!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ÎNAINTE SĂ PORNEȘTI PE CALEA RĂZBUNĂRII, SAPĂ DOUA MORMINTE!

INIMA, RAȚIUNEA ȘI RAȚIUNEA INIMII!

PETRECE-ȚI TIMPUL CU OAMENI CARE TE OBLIGĂ SĂ EVOLUEZI!